Tips en advies

voor een gezonde zwangerschap

Gezond leven is altijd belangrijk, maar tijdens een zwangerschap is het essentieel. Wat jij doet en laat kan bepalend zijn voor de gezondheid van jouw kindje. Natuurlijk vertellen we je daar alles over tijdens de consulten en beantwoorden we al jouw vragen daarover graag. Wil je iets teruglezen, dan vind je hier alvast een aantal belangrijke leefstijltips.

Voeding en supplementen

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het is niet nodig om voor twee te eten. Wel is het belangrijk om foliumzuur, vitamine D en extra calcium te slikken. Je kunt ervoor kiezen om dagelijks zwangerschapsvitamines te nemen, zoals bijvoorbeeld Gravitamon of Davitamon. Dit bevat naast de noodzakelijke vitamines en mineralen ook ijzer en foliumzuur.

Het voedingscentrum geeft je betrouwbare informatie over wat je wel, niet of beperkt mag eten tijdens je zwangerschap: voedingscentrum.

Met de app ZwangerHap kun je opzoeken of je een product wel of niet kunt eten.

Géén alcohol en niet roken!

Het is zo belangrijk dat we het niet vaak genoeg kunnen benadrukken: alcohol en nicotine zijn uit den boze tijdens de zwangerschap. Roken is schadelijk voor de baby omdat de baby door de nicotine minder zuurstof krijgt. Meeroken is overigens net zo schadelijk. Voor alcohol geldt dat de baby direct mee drinkt via de placenta. Dit kan een groeiachterstand veroorzaken. Hulp nodig om te stoppen met alcohol of roken? We kunnen je helpen de juiste begeleiding te vinden!

Drugs en medicijnen

Drugs is schadelijk, en zeker voor een ongeboren baby. Dat geldt voor elke vorm van drugs. Gebruik je drugs of heb je drugs gebruikt? Meld het ons dan zodat we je de juist zorg kunnen bieden. Medicijnen kunnen ook schadelijk zijn, maar soms zijn ze wel nodig. Geef daarom altijd aan bij jouw huisarts en apotheek dat je zwanger bent. En heb je vragen over medicijngebruik? Dan kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht.

Hygiëne

De kattenbak verschonen kun je tijdens de zwangerschap maar beter door een ander laten doen. Hetzelfde geldt voor tuinieren. In de kattenbak of in de aarde kunnen door de uitwerpselen van katten bacteriën zitten die toxoplasmose veroorzaken. Let op je hygiëne, draag handschoenen en was altijd goed je handen.

Sporten en beweging

Buikspieroefeningen, contactsporten en diepzeeduiken raden we af tijdens de zwangerschap. Verder is sporten en bewegen tijdens de zwangerschap juist gezond, maar luister wel goed naar jouw eigen lichaam. Stop als je buikpijn hebt of regelmatig harde buiken krijgt en respecteer de veranderende grenzen van jouw lichaam. Heb je vragen, bespreek dit dan met ons. Vaak kunnen specifieke zwangerschapsklachten die bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het verweken van het kraakbeen en de banden, vermindert worden door bijvoorbeeld fysiotherapie.

Een goede conditie zal je helpen tijdens de zwangerschap en bevalling. Bij jullie eerste controle krijgen jullie informatie over cursussen die je kunt doen tijdens de zwangerschap. Maar ook een dagelijkse wandeling kan al goed zijn!