Verloskundigen_sRGB_32

Zwanger

wat te regelen

Wij helpen je graag met wat praktische informatie over veelvoorkomende zaken. Natuurlijk kun je ook al je vragen stellen tijdens de controleafspraken in onze praktijk.

kraamzorg

De bijzondere eerste weken

De eerste zes weken na de bevalling worden de ‘kraamtijd’ genoemd. In de eerste week word je bijgestaan door een kraamverzorgende. Beval je thuis of op de open verloskamer? Dan zal zij de verloskundige assisteren.

Het is een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met je baby, herstelt van de bevalling en je gezin staat volop in de belangstelling. De eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgende voor jou en de baby zorgen. Zij leert je ook hoe je de baby verzorgt.

Het is belangrijk dat je de kraamzorg van te voren goed regelt. Vóór de 16e week moet je je hiervoor aanmelden. Je krijgt de aanmeldingsformulieren thuisgestuurd. Wij werken als praktijk met meerdere kraamcentra samen. Informeer bij ons, je zorgverzekering of via internet naar het aanbod in de regio.

Meer informatie over het kraambed.

Moeders voor Moeders

Geluk kun je delen

In Nederland is het voor één op de zes paren niet vanzelfsprekend om zwanger te worden. Kunstmatige bevruchting kan voor hen een oplossing zijn. Bij die behandeling maken artsen gebruik van medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. Dit hormoon kan alleen verkregen worden uit de urine van zwangere vrouwen. Jij kunt daarbij helpen. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen tijdens hun eerste 16 weken van de zwangerschap.

Wat kun je doen?
Je kunt je aanmelden bij Moeders voor Moeders in Roermond, tel. 0475-34 18 97. Voor meer informatie kun je terecht op de website: www.moedersvoormoeders.nl

zwangerschapscursussen

Samen puffen!

Tijdens een zwangerschapscursus krijg je tips en informatie over de bevalling, leer je hoe je kunt ontspannen tijdens de bevalling en hoe je weeën opvangt. Je leert hoe je om kunt gaan met pijn, onzekerheid en angst. Vertrouwen staat centraal.

Het volgen van een cursus is natuurlijk geen garantie voor een makkelijke, pijnloze bevalling. Maar de technieken leren je beter om te gaan met de pijn. Bovendien weet je dankzij de cursus enigszins wat je te wachten staat en zul je de bevalling positiever beleven dan wanneer je er onwetend ingaat.

Veel cursussen zijn ook bedoeld voor de partner. Je partner leert je zo goed mogelijk te helpen tijdens de bevalling, is op de hoogte van de ademhalings- en ontspanningstechnieken en weet hoe de bevalling loopt. Bovendien zal je partner zich meer in kunnen leven in de zwangerschap waardoor deze meer het gevoel heeft ‘samen’ zwanger te zijn.

Je kunt verschillende soorten cursussen volgen. Bij je eerste controle bij ons in de praktijk krijg je meer informatie mee over het aanbod van zwangerschapscursussen in de regio Roermond.

22 weken prik

Bescherm je baby tegen kinkhoest!

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik. Meer informatie vind je hier.
Erkenning van het kind

Ben je niet getrouwd en ben je de (toekomstige) vader van een kind?

Dan moet je de baby erkennen. Het maakt daarbij niet uit of je de biologische vader bent of niet. Het is wel van belang dat de moeder akkoord gaat met de erkenning. De erkenning moet je bij de burgerlijke stand van de gemeente regelen. Het verstandigste is om een kind als ongeboren vrucht te erkennen. Dit betekent dat de erkenning tijdens de zwangerschap al geregeld moet worden. Vanaf dat moment kan ook de achternaam van het kind vastgelegd worden. Lees hier welke wettelijke regels er zijn voor het krijgen en gebruiken van de voornaam en de achternaam.