viev2

Kraambed

napraten en controle

De kraamtijd zijn de eerste 6 weken na je bevalling, het kraambed de eerste 8 tot 10 dagen. Tijdens het kraambed komen we bij je langs om te zien hoe het met jou en de baby gaat. We praten na over de bevalling en controleren de hechtingen, de hoogte van de baarmoeder en het vloeien. Ook controleren we de baby, de voeding en het gewichtsverloop. Afhankelijk van de situatie sluiten we het kraambed na 8 tot 10 dagen af en wordt de zorg verder overgenomen door het consultatiebureau en de huisarts.

Kraamzorg

Aan het begin van de zwangerschap regel je kraamzorg. De kraamverzorgster assisteert bij de thuisbevalling of bij de bevalling op de open verloskamer. Als je het kraambed thuis doorbrengt komt ze de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling iedere dag bij je thuis. Je kunt zelf met het kraamcentrum overleggen hoeveel uur kraamzorg je op een dag wilt ontvangen.

Wat je allemaal moet regelen:

Aangifte van geboorte
De aangifte van de geboorte moet binnen 3 werkdagen worden gedaan op het gemeentehuis in de plaats waar de baby is geboren.

Wat moet je meenemen?
• Geldig identiteitsbewijs
• Trouwboekje of bewijs van erkenning

Zorgverzekering
Laat je zorgverzekering weten dat je baby geboren is!

Huisarts
De huisarts wordt door ons of het ziekenhuis op de hoogte gebracht van het verloop van de bevalling.

Hielprik en gehoorscreening
Wanneer je baby is aangegeven bij de gemeente, wordt via de Jeugdgezondheidszorg de hielprik geregeld. Ze komen meestal rond de 5e dag thuis langs om een hielprikje te doen. Daarmee wordt het bloed gecontroleerd op zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk en komen gelukkig niet vaak voor. Meestal is de uitslag van de hielprik goed. U ontvangt binnen vijf weken een brief. Is de uitslag van de hielprik niet goed? Dan neemt uw huisarts zo snel mogelijk contact met u op. Tegelijkertijd wordt er een gehoortest gedaan. Hiermee kan een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller er behandeld kan worden. Hiervan krijgt u meteen de uitslag. Meer informatie vind je in de folders over de hielprik en gehoorscreening.

Vitamine K&D
Geef je borstvoeding? Denk dan aan het geven van vitamine K & D. Vitamine K moet van dag 8 tot en met 3 maanden na de bevalling elke dag gegeven worden. Vitamine D begin je ook op dag 8 en geef je je kind tot en met zijn vierde verjaardag. Tijdens het geven van borstvoeding kun je zelf ook vitamine D slikken. Krijgt je kindje flesvoeding dan hoef je alleen vitamine D bij te geven vanaf dag 8.

Consultatiebureau
Het consultatiebureau wordt automatisch op de hoogte gebracht aan het einde van je kraamweek. Zij nemen dan contact met je op om je kindje tot het vierde jaar te controleren.

voeding

Voeding: borst of fles
Je beslist zelf of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om de baby, indien mogelijk, in de eerste periode borstvoeding te geven.

Borstvoeding: veel voordelen 
Borstvoeding is het beste voor de baby, de melk altijd op de juiste temperatuur, borstvoeding is intiem, altijd bij de hand en gratis. In borstvoeding zitten antistoffen tegen ziektes en geeft je kindje bescherming tegen allergieën. Het is licht verteerbaar en goed afgestemd op de darmen van de je baby. Daarnaast bevordert borstvoeding het samentrekken van de baarmoeder waardoor je minder bloed verliest.

Meer info: 
www.lalecheleague.nl 
www.borstvoedingnatuurlijk.nl
Of kom naar de informatieavond op onze praktijk.

Flesvoeding
Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding wilt of kunt geven. Alle merken die in Nederland te koop zijn, voldoen aan de standaardeisen, maar flesvoeding bevat geen antistoffen en biedt geen bescherming bij allergieën. Flesvoeding moet nauwkeurig klaargemaakt worden en moet altijd worden opgewarmd. Een voordeel van flesvoeding is dat ook een ander de baby kan voeden. Er is geen merk dat wij adviseren, maar koop altijd zuigelingenvoeding nummer 1.

Nacontrole 6 weken

Tijdens de nacontrole, zes weken na de bevalling, komen jullie nog een keer langs bij Viev. De controle is vooral voor de moeder bedoeld. Indien nodig meten we je bloeddruk en controleren we je ijzergehalte en eventueel de genezing van de hechtingen. We praten na over het verloop van je zwangerschap en de bevalling. Ook bespreken we hoe je onze zorg hebt ervaren. Indien gewenst kan dit consult gecombineerd worden met een anticonceptieconsult.