Wil je zwanger worden?

Gezond leven voordat je zwanger wilt worden, heeft een positief effect op je zwangerschap. Jouw gezonde lichaam is een sterke basis voor jouw kindje. Bovendien zijn de allereerste weken van je zwangerschap super belangrijk voor de ontwikkeling en groei van de baby – en omdat je dan meestal nog niet weet dát je zwanger bent, moet je al vóórdat je zwanger wordt beginnen met bijvoorbeeld foliumzuur. 

kinderwensspreekuur

Tijdens het kinderwensspreekuur vertellen we je alles over vruchtbaarheid, een gezonde levensstijl, sporten, gevarieerd en gezond eten, het slikken van foliumzuur en medicijngebruik. Ook bespreken we jouw persoonlijke situatie rondom werk, en eventuele risicofactoren of ziektes in de familie. Mocht de verloskundige tijdens het spreekuur een risicofactor vaststellen, dan word je doorverwezen naar je huisarts, een gynaecoloog of een andere specialist.

Voorbereiding

Het is fijn als je voorafgaand aan het consult een vragenlijst invult op zwangerwijzer.nl. Zo kun je alvast nadenken over bepaalde facetten van de zwangerschap. Neem een printje van de ingevulde lijst mee naar je verloskundige of mail deze vóór je afspraak naar info@praktijkviev.nl.

Tips en advies

begin met een gezonde levensstijl!

Heb je een kinderwens? Zorg dan dat jij en je partner al gezond leven voor de zwangerschap. Bepaalde stoffen kunnen namelijk al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Bovendien is de allereerste periode als je net zwanger bent en je het meestal nog niet weet, een super belangrijke periode voor de gezondheid van je kind. In die eerste weken ontwikkelt een baby zich razendsnel.

Doen

als je zwanger wilt worden:

begin met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een ernstige aandoening, zoals neurale buisdefecten (zoals een open ruggetje), aangeboren hartafwijkingen en een hazenlip.

bekijk de site van Voedingscentrum voor alle adviezen.

niet Doen

als je zwanger wilt worden (dit geldt óók voor de vader):

overleg met je (huis)arts wat je het beste kunt doen.