De bevalling
een nieuw begin!
Het krijgen van een kindje is een mooie, belangrijke en spannende gebeurtenis. Wij zijn ervan overtuigd dat je met de juiste, deskundige en persoonlijke begeleiding het vertrouwen krijgt dat je nodig hebt tijdens deze bijzondere tijd.
We begeleiden je graag thuis, maar organiseren net zo graag een bevalling in het moeder & kind centrum in het ziekenhuis in Roermond. We luisteren naar jullie wensen en ideeën en zullen tegelijkertijd het baringsproces bewaken.
Hoe bereid je je voor?
Naarmate jouw zwangerschap verstrijkt, raakt jouw lichaam meer en meer voorbereid op de bevalling. De natuur doet z’n werk, maar de praktische zaken zijn ook belangrijk om op tijd te regelen. Wij zetten hier voor jou op een rij wat je zelf nog moet of kunt regelen om goed voorbereid te zijn voor jouw bevalling.
Ziekenhuistas
Zorg dat je vanaf 36 weken een ziekenhuistas klaar hebt staan, ook wanneer het de bedoeling is dat je thuis gaat bevallen. Stop in deze tas de kleren waarin je wilt bevallen, verzorgingsspullen en kleertjes voor je baby.
Kraampakket
Als jullie een aanvullende verzekering hebben, krijg je een kraampakket thuisgestuurd. Indien je niet aanvullend verzekerd bent, kun je een kraampakket kopen bij een thuiszorgwinkel of bij de drogist.
Bevalplan
Heb je voor jouw bevalling specifieke wensen? Of bepaalde angsten? Zorg dan dat jouw verloskundige, en eventueel je gynaecoloog, hiervan op de hoogte zijn. Als je ongeveer 35 weken zwanger bent, bespreken we je bevalplan met jou en je partner. Mocht dat eerder nodig zijn, maak dit dan bespreekbaar. Dan zorgen wij dat deze informatie bij al onze verloskundigen bekend is en kunnen we het overdragen aan de gynaecoloog als die de bevalling zou moeten overnemen. Meer informatie vind je in de folder ‘Vertrouw op jezelf en maak je eigen keuzes’.
In de folder ‘Jouw bevalling; Hoe bereid je je voor”, staat alles over de voorbereiding op je bevalling. Deze folder krijg je tijdens het spreekuur maar je kunt hem ook downloaden
waar wil je bevallen?
Tijdens je zwangerschap moet je al na gaan denken waar je wilt bevallen. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op een plek waar jij en je partner je het fijnst en het veiligst voelen.
Onze begeleiding is hetzelfde bij een thuisbevalling en een bevalling in de open verloskamer (Moeder & Kind Centrum in het ziekenhuis in Roermond).
Thuis bevallen
Als de bevalling is begonnen, komen we langs om te bepalen hoe ver de ontsluiting is en controleren we hoe het met jou en je kind gaat. Afhankelijk van de ontsluiting en de weeën blijven we of we spreken een tijd af wanneer we weer terugkomen.
Zowel thuis als in het Moeder & Kind Centrum komt een kraamverzorgster assisteren. Wij bellen het kraamcentrum zodra een kraamverzorgster nodig is. De verloskundige blijft nog tot ongeveer twee uur na de bevalling. De kraamverzorgster blijft meestal nog wat langer.
Moeder & Kind Centrum
Ook wanneer je kiest voor een bevalling in het Moeder & Kind Centrum in het ziekenhuis in Roermond (ook wel open verloskamer genoemd, of poliklinisch), zal het eerste deel van de bevalling thuis plaatsvinden. Ook dan komen we thuis na melding van de weeën en kijken hoe ver de bevalling gevorderd is. Halverwege de ontsluitingsfase en in gezamenlijk overleg kunnen we samen naar de open verloskamer gaan. Vanaf dat moment blijven wij aanwezig.
Vraag wel altijd even na bij je verzekering of de bevalling op de open verloskamer ook wordt vergoed.
Als de bevalling goed verloopt, ga je 2 uur na de bevalling weer naar huis. De kraamverzorgster gaat met jullie mee naar huis en helpt met de eerste voedingen, maakt de kruiken klaar en geeft tips en adviezen. Dit kan ook ’s avonds of ’s nachts.
Klinische bevalling in het ziekenhuis
Als er in de zwangerschap of tijdens de bevalling medische hulp nodig is, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. De zorg voor jou en je kindje wordt dan overgedragen aan de gynaecoloog. We noemen dat een klinische bevalling op basis van een medische indicatie.
Hoe ga je om met pijn?
Pijn en pijnbeleving zijn belangrijke aandachtspunten bij elke bevalling. Iedere bevalling is pijnlijk, alleen de mate waarin verschilt, evenals de mate waarin een vrouw lijdt onder de pijn. Hoeveel pijn jij tijdens de bevalling gaat krijgen is niet te voorspellen. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten, met en zonder medicijnen, thuis en in het ziekenhuis.
Wij, als verloskundigen, zullen zwangere vrouwen en hun partners voorbereiden op wat komen gaat tijdens de bevalling. Goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Als we jouw bevalplan bespreken, krijgt je o.a. uitleg over hoe een bevalling kan beginnen, het verloop van de bevalling en wanneer je contact met ons moet opnemen. Ook wordt er uitleg over pijnbestrijding gegeven.
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft een interessant filmpje gemaakt over omgaan met pijn tijdens de bevalling.
Bekijk hier drie folders over pijnbestrijding en hoe om te gaan met pijn.
Wanneer bel je de verloskundige?
Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Wanneer neem je contact met ons op?
Als de bevalling begonnen is bel dan: 0475 – 383 888 en kies 1 voor spoed.
Als je 35 weken zwanger bent krijg je belinstructies mee op papier. Mocht je voor die tijd denken dat de bevalling begonnen is, bel je ons dan áltijd bij bloedverlies, aanhoudend vochtverlies en regelmatig terugkerende harde buiken.