alle echo's op een rij

welke echo's kun je verwachten?

We hebben alle apparatuur en kennis in huis om de medische echo’s uit te voeren tijdens jouw zwangerschap. Zo kun je de groei van het kindje goed volgen en kunnen we de ontwikkeling in de gaten houden.

eerste echo

De eerste echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, vindt plaats rond week 8 van je zwangerschap. Het is de eerste echo die je kan doen als je zwanger bent. Het voornaamste doel van een vitaliteitsecho is om te kijken of het hartje klopt en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Ook kan bij deze echo een eventuele meerling gezien worden. De eerste echo wordt meestal inwendig gemaakt. Ook wordt een meting gedaan om te kijken of deze overeenkomt met de verwachte zwangerschapsduur.

termijnecho

Tussen 10-11 weken wordt een termijnecho gemaakt. Tijdens deze echo wordt vastgesteld hoe lang je precies zwanger bent. De uitgetelde datum wordt berekend. Ook wordt gekeken of het kindje goed is gegroeid.

13 weken echo

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Je kunt zelf kiezen of je de 13 weken echo wilt laten doen. De echo wordt verricht tussen 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap en duurt ongeveer 30 min.

geslachtsecho

Rond de 15-16 weken is er een extra mogelijkheid om alvast het geslacht van het kindje vast te stellen. Deze echo is optioneel en is voor eigen rekening (€40,-).

Deze echo wordt gecombineerd met een zwangerschapscontrole.

20 weken echo

Deze echo wordt gemaakt tussen de 19 en 21 weken zwangerschap. De echo duurt ongeveer 30 minuten en heeft als doel de groei en het vruchtwater te beoordelen en om ernstige lichamelijke afwijkingen op te sporen. Ook deze echo is een medische echo, je kiest zelf of je deze echo wilt laten maken.

groeiecho

De groeiecho wordt gemaakt tussen de 30 en 34 weken. Tijdens deze echo wordt de groei en hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. De echo duurt ongeveer 10 minuten.  Soms is er een indicatie om meerdere groeiechos te maken, bijvoorbeeld als je vorige kindje te klein was of als je suikerwaardes afwijken.

liggingsecho

Deze echo wordt gemaakt tussen de 35 en 36 weken en duurt ongeveer 5 minuten. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ligging van het kindje. Vanaf een termijn van 36 weken moet het kindje met het hoofdje naar beneden liggen. Ligt het kindje andersom, dan kunnen we een versie (draaiing) bespreken.