Verlies van een vroege zwangerschap
een miskraam
Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (voor de 16e week). Dit komt voor bij ongeveer 10% van de zwangerschappen. Meestal is er een fout opgetreden bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. De natuur lost dit op door de zwangerschap af te stoten. Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld gemeenschap te hebben of veel te tillen.
In de meeste gevallen is een miskraam te herkennen aan vaginaal bloedverlies en krampende buikpijn. Het hebben van bloedverlies wil nog niet zeggen dat er sprake is van een miskraam. Soms heb je in het begin van de zwangerschap bloedverlies, zonder verdere gevolgen. Als er wordt gedacht aan een miskraam, zal altijd voorgesteld worden een echo te laten maken ter bevestiging. Dit kan vanaf 7 weken. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam klein maar niet uitgesloten.
Veel vrouwen geven aan af te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment toch besluiten verwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan kan dit altijd.
Soms zijn er situaties dat een verwijzing naar de gynaecoloog zelfs de voorkeur heeft; bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn. Emotioneel en praktisch gezien kan het voor sommige vrouwen vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten.
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Het kan even duren voordat de natuurlijke menstruatiecyclus zich herstelt. Mocht je weer zwanger willen worden, dan is het verstandig om één menstruatie af te wachten. Denk ook aan het gebruik van foliumzuur.
De emotionele impact
Mentaal en emotioneel kan het langer duren om een miskraam te verwerken. Neem je verdriet serieus en praat erover. Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
verwerking
Wat kun je doen om je miskraam te verwerken?
- Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
- Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
- Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
- Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
- Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s.
- Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.
Begeleiding
Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.
Bekijk de folder ‘Een miskraam. En nu?.
Meer informatie is ook te vinden op de website van Miskraambegeleiding Nederland.
Weer zwanger worden?
Ben je zwanger en heb je in het verleden een of meerdere miskramen gehad, dan heb je daar misschien vragen over. Je kunt met al jouw vragen en eventuele onzekerheden bij ons terecht. We kunnen een miskraam niet voorkomen, maar we zullen er wel alles aan doen om jou voldoende zekerheid te geven zodat je een fijne zwangerschap hebt.