Gefeliciteerd

Een bijzondere tijd breekt aan! Wat kun je de komende maanden van ons verwachten?

4 tot 8 weken

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Je kunt ons bellen voor de eerste afspraak. Als je nog niet gestart bent met foliumzuur, begin daar dan nu mee.

8 weken

Je komt voor de eerste echo en kennismaking. Op basis van je menstruele cyclus kijken we hoe ver je zwanger bent. Voor een optimale beeldkwaliteit kan het nodig zijn de eerste echo inwendig te maken.

We bespreken hoe we jullie goed kunnen begeleiden en geven informatie over een gezonde levensstijl. De assistente legt uit wat er allemaal geregeld moet worden (zoals kraamzorg) en maakt met jullie de vervolgafspraken.

Je krijgt informatie over de onderzoeken die mogelijk zijn tijdens de zwangerschap zoals de NIPT, 13-weken echo en 20-weken echo. Het is wenselijk dat je hier al vóór de eerste afspraak over nadenkt.

10 / 11 weken

We maken de termijnecho en kunnen door een meting van de kop-stuitlengte van je kindje de uitgerekende datum bepalen. Aansluitend krijg je een uitgebreide intake over jullie medische voorgeschiedenis, risicofactoren in je werk en de prenatale screening. Als jullie besluiten een NIPT uit te voeren, krijg je het aanvraagformulier mee. Ook het aanvraagformulier voor een standaard bloedonderzoek krijg je mee (en kun je aansluitend om de hoek in het Laurentius Ziekenhuis laten doen).

13 weken

We maken een medische echo naar eventuele lichamelijke afwijkingen.  Meer informatie.

vóór 16 weken

Zorg dat je op tijd je kraamzorg hebt aangevraagd! 

15 / 16 weken

Je komt op controle: we meten je bloeddruk, onderzoeken hoe je buik gegroeid is, luisteren naar de baby en beantwoorden al je vragen. Je hebt de keuze om alvast een geslachtsecho te maken (deze kost €40,-). 

20 weken

Het doel van de 20 weken echo is het opsporen van eventuele lichamelijke afwijkingen bij het kindje en het beoordelen van de groei en de hoeveelheid vruchtwater.

tot 24 weken

Je komt iedere 4 weken op controle: we meten je bloeddruk, onderzoeken hoe je buik gegroeid is, luisteren naar de baby en beantwoorden al je vragen.

tussen 24 / 30 weken

We zien je om de 3 weken! In deze periode vinden er één en soms meerdere bloedonderzoeken plaats, afhankelijk van jouw situatie.

tussen 30 / 34 weken

Nu kom je iedere 2 weken op controle. In deze periode maken we een groeiecho.

35 / 36 weken

We maken een liggingsecho en gaan je voorbereiden op de bevalling. Als je een bevalplan hebt geschreven gaan we dit bespreken. Jullie wensen staan centraal! Ook bespreken we wanneer je ons moet bellen en wat je moet klaarzetten. Als je kindje in stuit ligt, krijg je informatie over de mogelijkheden om het te draaien.

36 / 41 weken

Je komt iedere week op controle.

41 / 42 weken

Als je nog niet bevallen bent, maken we extra controleafspraken om jou en je kindje goed in de gaten te houden. Je bezoekt ook een gynaecoloog om een eventuele inleiding te bespreken.

wanneer bel je ons?